Нови систем такмичења

    По завршетку првенствене сезоне 1978/79 следи реорганизација такмичења. Формиране су Међурепубличке лиге, а једна од њих ће бити састављена од клубова из Војводине и Босне и Херцеговине. Стога се као императив наметао пласман на место у горњем делу друголигашке табеле. Кључну утакмицу на путу до Међурепубличке лиге "Југовић" је имао у Бачкој Паланци. Легенда Каћког рукомета Бора Јовић је одиграо утакмицу живота, "Синтелон" је побеђен, а Каћани су остварили зацртани циљ.

Успех су постигли : Чикош, Баришић, Спасојев, Селеши, Гавриловић, Зоран Лончар, Шуваковић, Аксин, Дрк, Јовић, Којадиновић, Сперњак, Ђура Жепина, Шишарица, Ћурчин, Ђукановић и Боснић.

У овом периоду у одличног играча стасава пивот Зоран Лончар. Тренер омладинске репрезентације Југославије, Абаз Арсланагић, често га позива на припреме и контролне утакмице. У златној генерацији југословенског рукомета, чије су перјанице били : Вујовић, Вуковић, Сарачевић, Мркоња и Исаковић, Зоран Лончар је изборио место прве резерве. Ипак, није путовао на омладинско првенство света, одржано у Португалији, на којем је Југославија убедљиво тријумфовала.


Зоран Лончар
 

    У конкуренцији изузетно јаких екипа, у сезони 1979/80, "Југовић" је све до пораза у Зрењанину имао озбиљне шансе да освоји прво место и пласира се у квалификације за улазак у Прву савезну лигу. Под несрећним и чудним околностима доживљен је пораз од "Пролетера", па су шампионске почасти припале "Слоги" из Добоја. "Југовић" се морао задовољити другим местом.

У овој сезони Каћани су били знатно појачани, у плаво-белом дресу су наступили : Аксин, Новак, Имброњев, Васиљевић и Савић. Златко Новак је наступио за сениорску репрезентацију Југославије на "Трофеју Карпата" у Румунији и "Зарја Васток" у Совјетском Савезу.За нашу најбољу репрезентацију на турниру у Совјетском Савезу је наступио и Зоран Лончар, а вођа југословенске експедиције је био Милош Лончар-Мића.


Златко Новак
 

    Убитачни ритам борбе за пласман у новоформиране лиге је настављен у сезони 1980/81.

Требало се изборити за позицију која директно води у Прву б лигу. Ово такмичење је стартовало од следеће сезоне. У драматичној утакмици у Горажду, само секунд пре краја, Станко Којадиновић из деветерца постиже изједначујући гол и широм отвара врата Прве б лиге. Победом у Апатину и тај циљ је остварен. "Југовић" ће се такмичити у изузетно јакој конкуренцији, у друштву екипа из Војводине, Босне и Херцеговине, Хрватске и Словеније.

Нову блиставу страницу у историји клуба исписали су : Чикош, Баришић, Аксин, Ђукановић, Новак, Зоран Лончар, Имброњев, Боснић, Гавриловић, Чвокић, Којадиновић, Савић, Живанов, Јовић, Ћурчин, Каиш и Младен Лакић.

Тиме је завршено треће раздобље у развоју клуба.

Старт у друштву реномираних противника био је успешан. Плаво-бели су са 20 бодова освојили 9. место и остварили циљ зацртан пре почетка првенства. Већ следеће сезоне екипа је припремана за борбу у којој ће се "Југовић" покушати пласирати у југословенску рукометну елиту. У драматичној завршници првенства Каћани су, после пораза од "Искре" на свом терену, победом у Вогошћи над "Витексом" изборили пласман на 7. место, што је било довољно за опстанак у овом рангу такмичења.


Станко Којадиновић
 
2718 Прегледа