Европска генерација

    Средином 90-их година на позорницу ступа сјајна генерација "Југовићевих" кадета. Играчи рођени 1979. и 1980. године брижљиво су селектирани од играча из малих војвођанских места и перспективних Каћана. Из Аде стиже голман Арпад Штербик, из Гајдобре Тихомир Додер, из Сенте Милорад Кривокапић, а из Никшића "Ђетић" Момчило Божовић. Бројним титулама у кадетској и јуниорској конкуренцији ови младићи обележавају један блистави период југословенског омладинског рукомета. Освојене су две титуле кадетског првака Југославије, три титуле јуниорског првака Југославије, те треће и друго место на клупском првенству Европе у шведском Партилеу. Клупско руководство, и по цену пласмана на првенственој табели, пружа прилику талентованим играчима да омиришу прволигашки барут.


Први тим, сезона 1999/2000
 

    Коначно, у сезони 1999/2000 силни труд се исплатио. Предвођени тренерима Љубомиром Обрадовићем и Браниславом Зељковићем, ови момци, појачани Микијем Деспотовићем, освајају четврто место у првенству Југославије, што је довољно за пласман на европску сцену. У последњем првенственом колу, у дворани "Југовић" побеђена је "Дубочица". Цео Каћ је поново славио, а преко пута старе дворане муњевитом брзином израстао је "Светосавски дом", под чијим сводовима се налази дворана "Храм", ново каћко и југословенско рукометно светилиште.

На челу европске генерације "Југовића" налазио се доброћудни див међу стативама Арпад Штербик. Са непуних 20 година стао је на гол репрезентације Југославије и харизмом победника обележио сваки наступ у репрезентативном и дресу "Југовића". Овај спортски горостас је обележио једно време у историји клуба, у којем су играчи, руководство и навијачи "Југовића" крчили пут ка европским висинама.


Арпад Штербик
 

    Пласман у "Челенџ куп" остварили су : Небојша Николић, Душан Тодоровић, Горан Предић, Драган Гвозденовић, Лазар Савић, Никола Марковић, Небојша Милић, Александар Кокановић, Божидар Надовеза, Алекса Радукин, Момчило Божовић, Бранко Јакшић, Радован Чубровић, Срђан Јовановић, Арпад Штербик, Милорад Кривокапић, Тихомир Додер, Милан Мирковић, Милован Ерцег и Милорад Деспотовић. У првом делу сезоне екипу је тренирао Љубомир Обрадовић, а у другом делу Бранислав Зељковић. Обојици су помагали тренер Душан Мирковић и лекар др. Вучко Ћирић. Дужност председника обављао је Марко Грујић, директора Драган Врговић, а секретара Ранко Лончар.


Љубомир Обрадовић
 

    Камен темељац за "Светосавски дом", 01.09.1999. године, положио је један од оснивача "Југовића" Милош Лончар-Мића, сада угледни пословни човек , а освећење камена темељца обавио је Његово Преосвештенство , владика бачки Иринеј. У поздравном говору владика Иринеј је, између осталог, рекао : " Господине Лончар, Ваша скромност је велика, али ја, баш због тога, морам да истакнем натчовечански напор који сте уложили и велику улогу коју сте одиграли да би се овај Дом могао градити". Бројни клупски успеси крунисани су успешним наступима играча "Југовића" у репрезентативним селекцијама.

Арпад Штербик осваја сребрну медаљу на јуниорском првенству Европе, те бронзане медаље на Првенствима света у Египту и Француској. Тихомир Додер се такође окитио сребрном медаљом на јуниорском првенству Европе, а Светислав Веркић осваја златну медаљу на истом такмичењу.

У југословенској рукометној јавности "Југовић" постаје синоним успешног клуба - у спортском и организационом погледу. Клуб добија престижно признање за најуспешнији спортски колектив на нивоу града Новог Сада у 2000. години.


Милош Лончар полаже "камен темељац"
 
3546 Прегледа