28.04.
Јубилеј РК ''Југовић''
ДАН КАДА ЈЕ КАЋ БИО ЦЕНТАР РУКОМЕТНЕ ЕВРОПЕ

 

Пре петнаест година, 28. априла 2001., питомо бачко место Каћ постало је центар спортске планете. Семе посејано пре четрдесет пет година изродило је победника у једном европском клупском такмичењу. Пшеница на ветру и лопта под сводовима дворане Храм постали су заштитни знак спортске Србије и плодне војвођанске равнице.

Тренутак великог тријумфа био је сан снова, о којем су маштале све генерације Каћких рукометаша. На трибинама није било човека који се могао отети песми и емоцијама. Навијачки хор је водио Каћке јунаке до сваког гола, лепе акције ... Свесни да творац ''Југовића'' Милош Лончар не може присуствовати мечу којем је посветио цео живот, Каћани су понели мајице са његовим ликом. Велике емоције су се сјединиле у величанственом тренутку и огромној жељи, да ''Југовић'' освоји европски трофеј. У таквој атмосфери, пред више од две хиљаде људи, ни репрезентација света не би имала шта да тражи под сводовима дворане Храм.

На победоносном путу Каћани су спортској јавности представили прелепо здање Светосавског дома, које је на велика врата улазило у свет вере и спорта. Само у Каћу, под светлима дворане Храм и погледима људи који више него други воле рукомет, Европа је изгледала светски.

''Југовић'' и Каћ су били прави домаћини, који су у срцу сачували срце, а душу својих противника оплеменили сазнањем да вреди изгубити од оног који жели и може више. Из пехара, који је високо, високо подигао горостас међу стативама, Арпад Штербик, изникле су латице рукометног цвета, чији опојни мирис наставља да прича најлепшу спортску причу, ''Југовићеву''. Каћ је великим словима уписан на рукометној карти света, а деца шампиона настављају песму својих очева.

Освајачи ''Челенџ купа'' су спортске иконе, које ће Каћане увек подсећати на нешто лепо и велико, што се догодило некако с пролећа. ''Челенџ куп'' су освојили играчи : Арпад Штербик, Горан Арсенић, Милорад Кривокапић, Божо Рудић, Тихомир Додер, Небојша Јокић, Драган Гвозденовић, Милан Мирковић, Милорад Деспотовић, Никола Марковић, Божидар Надовеза, Душан Тодоровић, Светислав Веркић, Ненад Савић и Момчило Божовић. Екипу је са клупе предводио тренер Бранислав Зељковић, а у раду му је помагао Милован Ерцег. О здрављу играча бринуо је др. Вучко Ћирић. Велики допринос освајању ''Челенџ купа'' дали су : Марко Грујић, председник, Драган Врговић, директор, Зоран Лончар, менаџер и Ранко Лончар, секретар клуба.

На путу до победничког пехара Каћани су савладали : ''Диделанж'' из Луксембурга, ''Иври'' из Француске, ''Форст Бриксен'' из Италије и ''Винтертур'' из Швајцарске.

512 Прегледа